Lin – et vakkert og unikt naturprodukt

Bestemors kjøkkenhåndkle, en vakker gardin med naturlig fall, en løper, en pute, favorittskjorten…kanskje har du også et slags kjærlighetsforhold eller et minne knyttet til en lintekstil.

Et innlegg delt av Växbo Lin (@vaxbolin)

Akkurat i Växbo finner du Skandinavias best bevarte miljø fra linproduksjonens glanstid (1700 og 1800 tallet i Sverige).

Växbo Lin rommer i tillegg til lindyrking og veving også Skandinavias eneste lin spinneri. I tillegg til å ta vare på og videreføre en eldgammel tradisjon er det også med all respekt for vår framtid og jordas framtid produksjonen foregår. Lin er et helt naturlig materiale som er 100% gjenvinnbart. Alle varene fra Växbo Lin er i sin helhet produsert i Växbo og er merket med ”bra miljøvalg”.

Det vi vet om linplanten er at den har vært dyrket av mennesker i mer enn 10 000 år. Allerede i yngre steinalder ble lin dyrket eller samlet og oljen fra frøene utnyttet på grunn av medisinske virkninger. I oldtidens Egypt ble plantens fine fibre benyttet for å produsere klær. Lin blir omtalt i Edda. Frøya, fruktbarhetens gudinne, hadde tilnavnet Hørn, linhøstens gudinne. Lin ble i Norge dyrket i yngre bronsealder, men ble vanligere ut over i eldre jernalder og var et uunnværlig materiale i tekstilproduksjonen helt fram til forbudet mot bomullsimport i 1813 ble opphevet. Etter den tid tok bomull over som råvare i tekstilproduksjonen. Amerikansk bomull ble enerådende også i Norge og vi la ned lin spinneriene og veveriene.

Heldigvis ser vi en renessanse for lin på grunn av sin slitestyrke, tørker hurtig og ikke minst som miljøvennlig materiale i klær og andre tekstiler. Ikke minst setter vi pris på den vakre glansen og slitestyrken. Vasker du dine lintekstiler med skånsomt vaskemiddel(gjerne Milo) og legger de i bløtt i kaldt vann ca 30 min før du vasker de, vil du oppleve at tekstilene dine bare blir vakrere med tiden.

Et innlegg delt av Växbo Lin (@vaxbolin)

Du kan lese mere om Växbo Lin her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *